КУЛТУРА ПОНОВО СПОЈИЛА КИКИНДУ И ЗАПАДНИ УНИВЕРЗИТЕТ ИЗ ТЕМИШВАРА

Град Кикинда и Западни универзитет из Темишвара реализоваће у наредних 12 месеци пројекат “Музичко културно наслеђе Баната” који је вредан нешто више од 327.000 евра. У фокусу трећег по реду заједничког прекограничног пројекта ових партнера, поново је култуно наслеђе. Какве ће конкретне бенефите имати АДЗНМ “Гусле” и Културни центар указао је Саша Танацков, члан Градског већа:

– Конкретно, предвиђена је реконструкција дела зграде Културног центра и оснивање Музичког образовног центра. Такође, биће набављена опрема за дигитализацију архивске грађе “Гусала”. То значи да ће бројни аудио и видео записи на различитим носачима звука бити пренети у модерну форму. На овогодишњем ФЕНОК-у учествоваће и представници Музичке академије из Темишвара. Они ће узети учешће у етномузиколошких истраживања- саопштио је Танацков и прецизирао да од укупног буџета пројекта, Кикинди припада непуних 149.000 евра:

– За нас је посебна част што нас велика институција као што је Западни универзитета из Темишвара, поново прихвата као партнера. Са њима, настављамо да реализујемо пројекте из области очувања културног наслеђа Баната- подвукао је Танацков, док је проф. др Отилија Хедешан, проректорка Западног универзитета, рекла да овај пројекат представља снажан ослонац и исказ пријатељства:

– Сви наши пројекти усмерени су ка очувању кулурног наслеђа, а овај ће бити посвећен етномузикологији- навела је она. Директор АДЗНМ “Гусле”, Зоран Петровић, подсетио је да је струка њихово етномузиколошко истраживање Баната високо оценила:

– Овај прекогранични пројекат допринеће да се наше активности, започете још 2002. године, интензивирају. Уверен сам и да ће донети нови квалитет-поручио је Петровић.

Извор: Град Кикинда