ЛОВЦИ ОДРЖАВАЈУ РАВНОТЕЖУ У ПРИРОДИ

 Ловачко удружење “Подунавље“ са седиштем у Футогу постоји већ 97 година. Више од 200 ловаца чини то удружење, а ловачко друштво “Јаребица“ је један од њихових огранака. Они су ту да одрже равнотежу у природи, али и да укажу на проблеме када до њих дође.

Сходно сезони, иде се у лов на дивље свиње, зечеве, фазане, срнећу дивљач и друго, каже почасни члан ловачког друштва, Дејан Милков. Он је један је од најстаријих ловаца и, како каже, цео живот је посветио томе.

„Ловци ко ловци, и они прате савремене токове ловства. Не може се наравно пољопривреда у нашој лепој Војводини запоставити због лова и ловства али ми се трудимо колико год нам дозвољавају наше могућности да одржимо баланс у природи“, изјавио је Дејан Милков, почасни члан Ловачког удружења „Подунавље“.

Иако се строго води рачуна о квотама одстрела, саобраћајни удеси где учествује и дивљач такође, често се догађају, и ту је и проблем неконтролисане номадске испаше, као и сече дрвећа“, рекео је Станко Беко, председник чуварске слуижбе.

Ловачко удружење поседује и узгајалишта фазана, где се смештају фазани старости од 6 недеља, који се након 20 недеље пуштају у природу. Као такви се изловљавају, како за редован лов чланова удружења, тако и за туристички лов. 

Извор: РТВ