NA SAJAMSKOJ AUKCIJI PRODATE SVE ANGUS JUNICE I JEDNA SIMENTALKA

Prošle godine na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu prvi put je održana aukcija stoke, a ove godine ta praksa je nastavljena prodajom vrhunskih grla zainteresovanim ponuđačima. Najveću prodaju ostvarila je Farma goveda „Angus“ u Novom Slankmenu, koja posluje u okviru šabačkog Seccom Agrara.

foto: MedijaPortal

Kolekcija steonih junica ove visokokvalitetne rase prodata je po konačnoj ceni od 2.800 evra po grlu, odnosno za 16.800 evra ustupljena je cela kolekcija koja je izložena na sajmu.

Branislav Gladić, sa Farme Gakovo, koji je licitirao na aukciji, ističe da je kupovina angus goveda strateški potez. – Već imamo govedarsku i svinjsku farmu i odlučili smo da pojačamo stočni fond ovim junicama visokog kvaliteta. Proverili smo pedigre, vodili računa o genetskim predispozicijama i odabrali najkvalitetnije na tržištu – istakao je Gladić.

Simentalska rasa goveda ove godine nije bila toliko zastupljena na aukciji. Prodata je samo jedna junica, sa farme Fruškogorska d.o.o. u Krušedolu. To je, ujedno, najskuplje grlo na aukciji. Junica od 700 kilograma plaćena je 2.850 evra.

Veliko interesovanje vladalo je i za kolekcije ovaca rasa il de frans i virtemberg, ali više je bilo potencijalnih kupaca, koji su razgledali ovce i dogovarali se o kupovini sa odgajivačima za naredni period. Slično je bilo i sa kupoprodajom koza, dok su svinje koje su ove godine izložene na Novosadskom sajmu rasprodate pre održavanja aukcije.

Organizatori aukcije zadovoljni su ovim dešavanjem, ističući da će i svake naredne godine biti održavana ovakva prodaja stoke. Jer, osim direktne kupovine, daje i druge pozitivne efekte, koji su oličeni u povećanom interesovanju kupaca i boljoj prepoznatljivosti kvalitetnih grla na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu.

Izvor : Novosadski sajam