ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРАДЊИ ДВА ГРАДА, СОМБОРА И ДАТОНГА ПОКРАЈИНА ШАНСИ, НАРОДНА РЕПУБЛИКА КИНА

Сомбор је овог викенда посетила висока делегација кинеског града Датонга. У делегацији су били заменик градоначелника Датонга задужен за спољну сарадњу Лиу Фенг, заменик градоначелника задужен за општа питања Чао Су и представник привредне коморе Шангаја Лиу Хонгбин.

Разлог њихове посете је успостављање сарадње наша два града. Пријему високе делегације присуствовали су заменик градоначелнице Антонио Ратковић, Бранислав Сворцан, помоћник градоначелнице за информисање и Немања Сарач градски већник за културу и образовање. Том приликом представљена су оба града и Сомбор и Датонг.

По речима заменика градоначелника Датонга иако тај град има 3 милиона становника сличност између два града је огромна. И Датонга и Сомбор оријентисани су ка пољопривреди јер имају велике површине пољопривредног земљишта. И један и други град имају богату историју и велики туристички потенцијал.

Након упознавања и кратке презентације домаћини су госте из Кине повели у шетњу и упознавање са градом, архитектуром, културним знамењима и привредним потенцијалима.

Другог дана боравка у Сомбору високу делегацију Датонга примила је Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић, која је том приликом изразила захвалност што су одлучили да посете Сомбор, препознали сличности између наших градова, иако смо много мањи по броју становника од њих и одлучили да успоставе сарадњу са  нама.

У великој сали Жупаније, Градоначелница Сомбора Душака Голубовић је у име града Сомбора потписала Меморандум о намери успостављања пријатељских односа између града Датонга, Народна Република Кина и Сомбора, Република Србија.

Споразум је испред Кинеске делегације потписао заменик градоначелника задужен за спољну сарадњу Лиу Фенг.

С обзиром да Датонг, Покрајина Шанси, Народна Република Кина и Сомбор, Аутономна Покрајина Војводина, Република Србија, намеравају да развију пријатељски однос и унапреде међусобно разумевање два народа, кроз пријатељске разговоре, две стране су постигле споразум о размени и сарадњи у областима привреде, трговине, науке и технологије, културе, образовања, туризма, транспорта и размене људства као и пројеката сестринских градова у складу са принципима једнакости и узајамне користи. Из тог разлога биће успостављени редовни контакти између одговарајућих одељења обе стране да се омогући саветовање о разменама и сарадњи као и питањима од заједничког интереса.

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић разменила је поклоне са гостима, а за крај посете Сомбору висока делегација је са Градоначелницом обишла и јубиларни 10. „Раванград Вајн фест“.

Извор: Град Сомбор