POZOR! POZORJE!!! – objavljena slekcija 63. Sterijinog pozorja

Posle sagledavanja ovosezonske produkcije  novi/stari selektor je objavio selekciju 63. Sterijinog pozorja koje će se održati u Novom Sadu od 26. maja do 03. juna tekuće nam godine. Da ukratko podsetimo cenjeno čitateljstvo: nakon prošlogodišnjeg „teatra apsurda“ koje Sterijino pozorje, kao najznačajniji pozorišni događaj u zemlji Srbiji, sigurno nije zaslužilo, o kome je javnost podrobno obaveštena došlo je do smene selektora. U avgustu 2017.  imenovan je novi, dr Boško Milin, redovni profesor  na katedri za dramaturgiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, pozorišni  kritičar III programa Radio Beograda. Da je g. Milin ime od autorita potkrepljuje činjenica da je ovenčan  Sterijinim nagradama za pozorišnu kritiku “Miodrag Kujundžić” 2008. i 2010.  a  već je bio selektor Sterijinog pozorja  2001. i 2002. godine.

U izveštaju dr Milin ističe da su se u produkcijskom smislu “velika” pozorišta, posle promena koje su nastale u izboru i tretmanu predstava koje bi trebale da učestvuju na festivalu, odlučila da igraju na “sigurnu kartu” tj. smanjen je broj postavljenih dela koja “rizukuju neprepoznavanje zbog nepoznatih imena”. Naglašeno je da je takođe smanjen i ukupan broj premijera ali za to krivicu treba tržiti na drugoj strani. Sa druge strane “mala” pozorišta, van pozorišnih centara su bila hrabrija, nisu igrala na “ziher” tako da se to odrazilo na selekciju. Iz prvih komentara možemo zaključiti da je ovaj iskusni “pozorišni  vuk”  odlučio da podrži tu hrabrost, uslovno rečeno, “pozorišne provincije” što nas, iskreno, raduje a naslovi predstava i imena autora koji su ušli u selekciju to dokazuju. 

Ova, kako komentariše Igor Burić, u svom tekstu, (Dnevnik, Novi Sad, 21.03. 2018. ), hrabra i riskantna selekcija, jer se slektror usudio da odabere: “mnoštvo početnika i praizvedbi, široj javnosti nepoznatih, pisaca, reditelja i pozorišta koja ne dolaze baš često u glavni program prestižnog festival” izgleda ovako:

 

Selekcija nacionalne drame:

 • Carstvo nebesko – režija: Jernej Lorenci; Narodno pozorište Beograd i Bitef teatar – Beograd (Srbija)
 • Ožalošćena porodica; Branislav Nušić – režija: Milan Nešković; Teatar “Fjodor Volkov” Jaroslav (Rusija)
 • Jami district; Milena Bogavac – režija: Kokan Mladenović; Bitef teatar, Beograd (Srbija), Centar za kulturu, Tivat (Crna Gora), Festival MASZK, Segedin (Mađarska), Think Thank studio, Novi Sad (Srbija)
 • Švajcarska; Petar Mihajlović – režija: Milan Nešković; Narodno pozorište Republike srpske; Banja Luka (Republika srpska, BiH)
 • Kepler 452-B; Tijana Grumić – režija: Jug Đorđević; Pozorište “Bora Stanković”, Vranje (Srbija)
 • …i ostali; Maša Radić, Mina Ćirić, Neda Gojković, Galina Maksimović – režija: Stevan Bodroža; Ustanova kulture “Vuk Stefanović Karadžić”, Beograd (Srbija)
 • Hajka na vuka; Ognjen Obradović – režija: Nataša Radulović; Šabačko pozorište, Šabac (Srbija)
 • Svedobro; Stevan Vraneš – režija: Nemanja Ranković; Narodno pozorište Užice, Užice (Srbija)
 • Utopljena duša; Aleksandar Jugović – režija: Boban Skerlić; Beogradsko dramsko pozorište; Beograd (Srbija)

Selekcija “Krugovi” (dramska dela izvedena na scenama u bliskom region)

 • Ljudi od voska; Mate Matišić – režija: Januš Kica, Hrvatsko narodno kazalište, Zagreb (Hrvatska)
 • Črna mati zemla; Kristijan Novak – režija: Dora Ruždjak Podolski, Zagrebačko kazalište mladih, Zaagreb (Hrvatska)
 • Zid, jezero; Dušan Jovanović – režija: Miloš Lolić, Slovensko ljudsko gledališče, Ljubljana (Slovenija).

Kao predstavu koja će se igrati u čast nagrađenih selektor je predložio: Ulicu usamljenih automobila; Zorana Pešića – Sigme u režiji: Đurđe Tešić, Narodnog pozorišta iz Niša, to je inače pobednik konkursa Sterijinog pozorja za 2017 godinu, za originalni neobjavljeni dramski tekst.

Iskreno obradovani i prijatno iznenađeni , ovakvom “hrabrom” selekcijom sa nestrpljenjem očekujemo ovogodišnje Pozorje koje će kao i svake godine obogatiti ne samo pozorišni već ukupni kulturni život u Novom Sadu krajem maja i početkom juna.