RAZIGRANA PROSLAVA JUBILEJA

Društvo za negovanje narodne tradicije „Kupinik“ proslavilo je, u petak 15. decembra u Kupinovu, uz pesmu i igru sa prijateljima iz čitave Srbije, svoj važan jubilej – 10 godina uspešnog rada i stalnog umetničkog usavršavanja i osvajanja publike širom Evrope. Za proteklih deset godina, u okviru više sekcija „Kupinika“ nastupalo je više od 600 dece, a njihov najveći uspeh je gostovanje širom Srbije i Evrope gde su proneli najlepšu i najveseliju sliku svog zavičaja, ubirali aplauze publike i stekli dragocena poznanstva i prijateljstava za ceo život.

Jedan od osnivača i predsednik Društva „Kupinik“ Bora Ranisavljević u osvrtu na proteklu deceniju rada ističe da su svojim uspešnim nastupima ljubitelji pesme i igre iz Kupinova uveliko prevazišli prvobitne planove i skromne ambicije od pre deset godina.

„Nas nekoliko roditelja iz Kupinova odlučili smo, pre deset godina, da pokušamo da okupimo decu koje zanima narodna tradicija i folklor i da im omogućimo da na lep i zabavan način provode deo svog slobodnog vremena. Krenuli smo stidljivo i veoma skromno, ali nas je polet dece ohrabrio da registrujemo društvo i da ambicije podignemo na malo viši nivo. Od tada ja vodim Društvo, ali želja mi je da sada rukovodstvo preuzme neko mlađi kome će ovo biti izazov. U svakom slučaju, Društvo je već poznato i ne kreće od nule, i utoliko će dalje rukovođenje biti lakše, ali i odgovornije. I pored svih uspeha u nastupima, imali smo i velike probleme koje je trebalo prevazilaziti, a najveći problem je taj što deca, kada postanu ozbiljni igrači, krenu u srednju školu i onda teško uklapaju termine putovanja u školu i vežbi novih koreografija. Ostale probleme rešavali smo znatno lakše, uz već oprobani i uvek siguran recept – „Pomoć prijatelja“. Na taj način smo uspeli da deci obezbedimo odlične koreografe i izvrsnog umetničkog rukovodioca pa je i uspeh na nastupima u zemlji i inostranstvu, uz ambicije i talenat igrača, bio očekivan. Želim da pomenem da je umetnički rukovodilac Društva Damir Mutapčić, a korepetitor Milan Ilić. Naravno, tokom svih prethodnih 10 godina, nije izostajala podrška lokalne samouprave“- rekao nam je Bora Ranisavljević.

Trenutno, „Kupinik“ ima 65 članova u tri sekcije – škola folklora, dečji ansambl i prvi izvođački ansambl. Od oktobra, tu je i četvrta grupa – veterani. Oni su tu da na lep način provedu slobodno vreme, a da uz to pomognu Društvu koliko god i kako god mogu – neko znanjem i igračkim umećem, a neko svojim organizacionim i drugim talentima. U svakom slučaju, oni su se pridružili Društvu koje kroz pesmu i igru promoviše našu istoriju i kulturu širom Evrope, jer, „Kupinik“ je do sada imao više od 300 nastupa na koncertima u Srbiji, Rumuniji, Bugarskoj, Slovačkoj, Češkoj, Republici Srpskoj, Hrvatskoj…

Umetnički rukovodilac Damir Mutapčić je sa folklorašima iz Kupinova takoreći od početka – tu je punih devet godina.

„Prezadovoljan sam saradnjom, ali ostaje žal što nema više dece zainteresovanih za folklor. Ali, s obzirom na to da Kupinovo ipak nije grad, moram biti zadovoljan odzivom i uspesima kojima malo koja seoska sredina može da se pohvali. Igramo poznate i priznate koreografije, tako da, gde god smo gostovali, bili smo odlično primljeni i imamo samo divna iskustva sa koncerata, kako u zemlji tako i u inostranstvu“ – izjavio je Mutapčić.

Svečani koncert otvorili su najmlađi članovi Društva pesmama i igrama iz Srema. Zatim je nastupio prvi izvođački ansambl „Kupinika“ poznatim igrama iz Šumadije, da bi potom gosti dobili priliku da pokažu svoje veštine na pozornici – Azbukovčani su publici priredili pravo uživanje u igrama iz svog kraja, kao i gosti iz Aleksandrovca i Bavaništa igrama i pesmama iz svog zavičaja. Naime, koncert povodom jubileja bio je specifičan i po tome što su u Kupinovo doputovali prijatelji „Kupinika“ sa tri strane Srbije: KUD „Bećarac“ iz Bavaništa, KUD „Župa“ iz Aleksandrovca i KUD „Azbukovica“ iz Ljubovije. Za vreme koncerta uživala je publika iz Kupinova, a posle koncerta organizovano je druženje gostiju i domaćina koje je trajalo do kasno u noć. Gosti su dobili zahvalnicu i prigodan poklon koji će ih podsećati na 15. decembarsko veče 2018. godine – zidni sat sa motivima starog grada Kupinika.

Izvor: Opština Pećinci