SVAKA NOVA FABRIKA JE DOBRA VEST ZA OPŠTINU PEĆINCI

Kompanija Sika Srbija deo je švajcarske multinacionalne kompanije Sika osnovane 1910. godine, koja nakon više od jednog veka postojanja posluje u 105 zemalja sveta. Na tržištu Srbije je od 2002. godine, a prva fabrika aditiva za beton u Šimanovcima počela je sa radom 2013. godine.

Kompaniju je nedavno posetio predsednik opštine Pećinci mr Željko Trbović i tom prilikom je razgovarao sa generalnim direktorom Draganom Gavrilovićem.

„Za opštinu Pećinci smo se odlučili zbog dobre saradnje sa ljudima iz lokalne samouprave, dobre lokacije i poslovnog ambijenta koji nas ovde okružuje. Već 2014. sa radom je počela i druga fabrika ovde u Šimanovcima za proizvodnju praškastih proizvoda za maltere u građevinarstvu. Iz centra u Šimanovcima pored Srbije pokrivamo i tržište Crne Gore, a naši proizvodi se izvoze i u Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku, Bugarsku, Rumuniju, Slovačku, Francusku, pa čak i u Švajcarsku, što znači da je kvalitet proizvoda koji se prave ovde na istom nivou kao i u najrazvijenijim zemljama sveta. Vrednost investicije u Šimanovcima je do sada oko šest miliona evra i trenutno upošljavamo stotinak radnika, a obe postojeće fabrike rade maksimalnim kapacitetom u tri smene. Da bismo odgovorili zahtevima tržišta uskoro počinjemo i gradnju treće fabrike, takođe za proizvodnju praškastih proizvoda – maltera u građevinarstvu‟ – rekao je Dragan Gavrilović, koji s ponosom ističe da je kompanija Sika Srbija prošle godine bila druga po uspešnosti od 105 zemalja u kojima Sika posluje.

Predsednik Trbović kaže da je najava gradnje nove fabrike dobra vest za opštinu Pećinci, posebno kada je u pitanju ovako uspešna kompanija kao što je Sika.

„Posebno me raduje što sam u ragovoru sa gospodinom Gavrilovićem saznao da kompanija prati trendove migracija radne snage i da nastoji da bobrim uslovima za rad spreči odliv lokalne radne snage, što je cilj i nama kao lokalnoj samoupravi. Nadam se da ćemo zajednički uspeti da ostvarimo ovaj cilj, jer u situaciji kada imamo negativan priraštaj stanovništva veoma je značajno da mlade ljude zadržimo ovde. Mislim da u tome za sada uspevamo, jer malo je sredina u kojima mladi ljudi imaju bolje uslove za školovanje i veće šanse da odmah po završetku školovanja pronađu zaposlenje nego u našoj opštini‟ – izjavio je Trbović.

Izvor: Opština Pećinci