TENIS U TREĆEM DOBU

Poslednjeg dana Slovačkih narodnih svečanosti u Bačkom Petrovcu, redakcija Vojvođanskih vesti sa geografskim poreklom posetila je tradicionalni teniski turnir koji se svake godine igra na terenima Teniskog kluba „SA-HA“. Tradicija postoji više od 20 godina, a čuveni rivalitet Bačkog Petrovca i Bačke Palanke iz godine u godinu zaživi, te se borba iznova rasplamsava.

Iako su ovi rekreativci uveliko zašli u treće doba, rivalitet ne može da se ugasi tako lako, pa su mečevi zaista zanimljivi za gledanje. Naravno, tenis je lepše gledati uz kvalitetnu hranu i piće. Na Vimbldonu specijalitet predstavljaju jagode sa šlagom i šampanjac, a u Petrovcu su to čuveni slovački kulen u kombinaciji sa vinom iz Sremskih Karlovaca. Gospodin Vladimir Fekete, arhitekta koji živi u Bačkoj Palanci, razgovarao je sa nama i dočarao nam kako su ovi susreti nekada izgledali.

 

− Praktično sam odrastao u Bačkom Petrovcu i svoju mladost proveo sam na fudbalskim terenima i bazenu. Od jutra do mraka smo igrali fudbal i plivali. Na sreću, nismo imali mobilne telefone, a ni kompjutere – priseća se Vladimir. – Baš preko odbojke sam otišao u Bačku Palanku. Putovao sam na relaciji Petrovac-Palanka jedno 16 godina. Pošto sam arhitekta, poslovno sam prešao u Zavod za urbanizam i tamo napravio kućicu u kojoj sada živim − objašnjava nam ovaj simpatični gospodin kako ga je život smestio u Bačku Palanku.

Vladimir kaže da se, između ostalih, družio i sa Pavelom Hancmanom, koji je prema njegovim rečima preteča ovih susreta. Tako su se i dogovorili da otpočnu ovu vrstu druženja, koje i dan danas traje.

− Govorim u svoje ime, jer sam prikupio već dosta godina, ali ovi susreti traju više od 30 leta. Ja sada više učestvujem u mešanju kotlića, ali ponekad odigram jedan set – sa setom u glasu govori gospodin Fekete. – To su vrlo lepi susreti. Ranije kada smo bili mlađi, susretali smo se dva ili tri puta na jesen i na proleće, naizmenično Petrovac i Palanka. Naravno, tada su to bili mečevi za prestiž i to je bio veliki rivalitet, da bi se sada svelo na popularno treće poluvreme, kako mi to umemo da kažemo. Druženje uz kotlić, roštil ili slovački kulen – govori Vladimir.

On nam kaže da je povodom svečanosti po prvi put organizovan i miks dubl. Uglavnom su muškarci međusobno igrali, dok su ih žene bodrile sa strane. Interesantnu činjenicu predstavlja to što je gospodin Fekete sam projektovao zgradu i terene na kojima se igra.

− Nisam siguran da zvaničan teniski klub postoji u Bačkom Petrovcu, ali možda grešim. U  Bačkoj Palanci je bio i takmičili su se svojevremeno, a sada postoji jedna grupa koja se rekreativno takmiči i druži. Održavaju prijateljstva sa Somborcima i Odžačanima i uglavnom se to svodi na ovakve susrete koji su više jedno prijateljstvo, druženje i muzikica – zaključuje Vladimir Fekete.

Ostali smo još koji trenutak, kako bismo i mi na momenat postali deo ove tridesetogodišnje tradicije, a onda smo otišli dalje, ostavljajući ovu zanimljivu skupinu da nastavi sa zabavom i započetim druženjem.

Za vojvodjanske.rs : Aleksandra Mišković

Foto: Medija Portal